Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spolek hradu Jenčov

Spolek hradu Jenčoverb-2011.jpg

 

 

Košťálkova 1355

 

266 01 Beroun 2

 

 

e-mail: jencov@seznam.cz

   

 

  

Spolek hradu Jenčov vznikl v roce 1998. Jeho hlavním cílem bylo zabránit dalšímu rozpadu a poškozování zbytků zdiva hradu Jenčov. Nechceme rekonstruovat hrad, snažíme se jen citlivě zachránit (zakonzervovat) zříceninu hradu a zachránit tak památku krásnou tím, v jaké podobě se zachovala bez jakýchkoli přestaveb do dnešních dnů.

S ochranou hradu jsme začali vybudováním zabrán, které měly zamezit vstupu návštěvníků na narušené zdi. Nad nejohroženější místo, kterým byl vstup do první místnosti hradu, byla zhotovena dřevěná stříška. Dalším krokem bylo, že jsme nechali vypracovat projekt na záchranu vstupního oblouku od firmy MURUS společnost s r.o. pro obnovu památek. V letech 2001 a 2002 byly na hradě za účasti spolku Archeologickým ústavem AV ČR Praha provedeny dvě archeologické sondy. V roce 2003 začala naše snaha o záchranu hradu konečně dostávat konkrétnější podobu. Podařilo se nám zajistit vstup do hradu a v současné době dokončujeme tuto etapu konzervace. Při konzervaci se snažíme postupovat co nejšetrněji a snažíme se co nejvíce přiblížit původním stavebním postupům. V červenci roku 2008 se na hradě uskutečnil již 3. záchranný archeologický průzkum, při němž bylo nalezeno torzo druhého okna v severozápadní zdi paláce. Ještě koncem léta téhož roku bylo okno částečně zakonzervováno.

Účastníme se i činností na jiných hradech a zříceninách a poznáváme i další spolky a jejich postupy, a tak se snažíme pomoci i jiným historickým objektům.

Jelikož se zřícenina hradu Jenčov nachází uprostřed Národní přírodní rezervace Vůznice v CHKO Křivoklátsko, podílíme se při pracích na hradě také na ochraně přírody. Celoročně uklízíme odpadky v přilehlém okolí Jenčova. Každoročně pořádáme také akci, při níž sbíráme odpadky v lese a podél cest v oblasti mezi Nižborem, Bělčí a Sýkořicemi. Při této činnosti nám pomáhají Lesy ČR a zmíněné obce. Pravidelně se staráme ještě o udržení čistoty na několika místech Křivoklátska a Českého Krasu.

Na návrší  v obci Běleč, u kostela svatého Mikuláše, jsme pořádali představení historického šermu nazvané „Bělečské půtky a šarvátky“. Při příležitosti konání prvních Bělečských půtek a šarvátek jsme rovněž vyklidili a upravili zemní sklepy v návrší pod kostelem sv. Mikuláše, kde jsme uspořádali výstavu materiálů  týkajících se hradu Jenčova, obce Běleč a spolku, a opravili okna, vyklidili a uklidili kostel sv. Mikuláše.

Několik let jsme pořádali i „Vynášení smrtky“ v obci Nižbor, součástí akce byla i krátká scénka sehraná členy spolku a dětské hry a soutěže, z finančních důvodů již tuto akci nemůžeme pořádat.

Naší nejnovější akcí jsou "Půtky na tvrzi" v obci Velká Dobrá.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pozdrav

Zuzana Korecká,22. 10. 2020 13:16

Vážení členové spolku,

ráda bych se zeptala, zda opravdu není žádný doklad k hradu Jenčov, nebo jen není známý /mohu vyhledat nějaké archivy/. Jsme etnoložka, která se sice zabývá exotikou, ale obec Běleč, nebo lépe, zámeček, či hrad, který náleží k Bělči mne zajímá. Mámk tomu zcela soukromé důvody. Jestli bych Vám byla i v takové případě platná, nikoli jako archeoložka, ale jako etnoložka, ráda se, dle svých časových možností, zapojím.

S pozdravem

Zuzana Korecká

Re: Pozdrav

Spolek hradu Jenčov,25. 10. 2020 20:29

Vážená paní Korecká,
je samozřejmě možné, že by se o nějaká zmínka o Jenčově dala v archivech objevit. Pokud byste se této problematice chtěla věnovat a objevila o Jenčově nějaké informace, budeme samozřejmě rádi, pokud nám je poskytnete. Můžete nás kontaktovat na e-mailu jencov@seznam.cz.
S pozdravem ShJ

jencov

jitka POCHOVA,10. 7. 2011 19:27